Spring naar content

Multijobs – Het is zinvol om dingen samen te doen.

Multijobs-P.Sénélart-2SITE

Wat motiveert iemand om het avontuur aan te gaan als hoofd van een sociaaleconomiebedrijf voor professionele inschakeling? En hoe behoud je die motivatie in een samenleving in crisis met een onzekere toekomst? Dit wilden we weten van Patrick Sénélart, directeur van Multijobs in Brussel.

 

Multijobs is een inschakelingsbedrijf dat strijdt tegen uitsluiting op de arbeidsmarkt en een dertigtal mensen in bestaansonzekerheid in dienst heeft. Het bedrijf biedt verschillende lokale diensten (schoonmaak, wasserij, klusjes, enz.) aan huurders van sociale woningen.

 

Vertrekken van een blanco blad

Patrick Sénélart heeft de sociale sector van binnenuit meegemaakt. Hij woonde in een sociale woning en zijn moeder woont daar nog steeds. Toen een headhunter hem vertelde over het project Multijobs en dat dit perfect bij hem paste, dacht hij even snel na.

“Ik was op zoek naar een baan. Alles moest nog opgebouwd worden, we vertrokken van een blanco blad. Ik hou ervan om op jezelf aangewezen te zijn, met alles wat je weet en niet weet, dat triggert me! En ik hou ook van het contact met anderen, om andere mensen te helpen groeien, terwijl je ook zelf groeit.”

“Wat ik leuk vind aan directeur zijn, is dat ik veel kaarten in handen heb, zodat ik een goed spel kan spelen. Zien hoe dingen elkaar aanvullen om iets tot stand te brengen. Zonder dat per se over jezelf moet gaan, ook al is dat niet altijd gemakkelijk, want soms moet het.”

 

In een wereld in crisis is het zinvol om dingen samen te doen 

“Tijdens de eerste coronagolf merkten we dat de dingen niet werkten. We moesten onszelf vragen stellen, de boel reorganiseren en elkaar helpen. Dit was nuttig, omdat we daarvoor de koppen bij elkaar moesten steken en dingen bijleerden. Een voorbeeld is dat we aan het begin van de crisis onze eigen handgel en mondmaskers maakten. Vandaag vraagt de context zelfs nog meer om dingen samen te doen!”

 

Netwerken in de sociale economie, privésector en overheidssector

Voor Patrick gaat een samenleving over het sluiten van compromissen en samen vooruitgang boeken om iets gemeenschappelijks te bereiken met respect voor onze waarden.

Dit is wat Multijobs deelt met SAW-B: gedeelde waarden die voorop moeten staan. “Ook al passen we niet in alle hokjes van de sociale economie. Ik heb altijd de nadruk gelegd op netwerken: alleen met meerdere mensen kunnen we een samenleving bouwen.”

“De missie van inschakelingsbedrijven is om duurzaam werk te bieden aan mensen die uit de maatschappij zijn gevallen. En er gaat niets boven netwerken om dat tot stand te brengen.”

Daarom was Multijobs een drijvende kracht achter het opzetten van een sectoraal bouwplatform, gefaciliteerd door SAW-B. “Beginnen bij wat we kennen en netwerken met gelijkaardige ondernemingen. Het lag voor de hand om hiervoor samen te werken met SAW-B, dat ervaring heeft met netwerken die waarden delen.”

“De overheidssector bundelt nu zijn krachten met de privésector om een antwoord te bieden op de vraag naar duurzame werkgelegenheid. We zien dat dit niet werkt. Wij, de sociale economie, moeten bij het proces betrokken worden. Wij zijn op het terrein en we worden voortdurend geconfronteerd met sociale behoeften. Dat is het soort strijd dat mij naar het front doet gaan!”

 

Het is tijd voor actie!

Op de vraag hoe hij de toekomst van de sociale economie ziet, is zijn antwoord krachtig en spontaan. “We moeten in actie komen! We hebben de touwtjes in handen, we moeten onze tanden laten zien en niet zoals gewoonlijk aan peace and love doen. Wij zijn een partner, net zoals de particuliere en de openbare sector. We moeten onszelf blijven heruitvinden, zodat we op zoek kunnen blijven gaan naar andere wegen en mensen kunnen laten blijven bloeien.”

Ontmoetingen geven ons kracht, als we er iets mee doen.

 

– Corinne Bernair –